Sjoerd aan het woord

Door Ben Beljaars

De oppositie in de raad van Gilze en Rijen heeft columnist Sjoerd Marcelissen van BN DeStem geïnspireerd een vergelijking te maken met ritselende ratten in een donkere kelder van het gemeentehuis te Rijen. En met die ratten bedoelde hij dan B en W en de raadsleden van de coalitie. Bij lezing van zijn column moest ik denken aan het meesterlijke boek  ‘Maus’ van Art Spiegelman, maar daar gaat het over muizen en katten. Een vilein kat-en-muisspel, dat de mens spiegelt in een ongeëvenaard fabuleuze verwijzing naar een wrede overheersing. Nee, dat kan niet bedoeld zijn.

Of zou het toch gaan om het Dilbert Principe van Scot Adams? Een strip voor volwassenen. Nee, dat kan niet bedoeld zijn.

Dan misschien het ‘baanbrekende boekje’ van Joep Schrijvers! Nee, dat kan niet bedoeld zijn. Schrijvers Is een specialist in historisch onderzoek naar ‘Leiderschap’, en managementverandering in organisaties. Schrijvers heeft overigens wel een managementbestseller geschreven: ‘Hoe word ik een rat?’ , maar gelet op de titel gaat het vooral over zelfreflectie. Dus dat zal Sjoerd niet bedoeld hebben.

Provinciale kranten zijn afhankelijk van lezers en advertenties. Zou het dan toch een verwijzing zijn naar de ‘Luchtverfrisser Rat’ van Rentokil?

Politici hebben het aureool om zich heen van onbetrouwbaarheid, van eigenbelang en van de minst integere mensen die er bestaan. Wilde Sjoerd dat aan de kaak stellen?

Wat is politiek? Een integrerende vraag, dus ga je op zoek naar antwoorden, invalshoeken en ideeën. En zo lees ik bij Lefort: dat het altijd een pragmatische vraag naar de mogelijkheden tot politiek handelen is. Claude Lefort beschrijft de kwetsbare democratie en haar verhouding tot de macht. Het gaat in zijn boek over de totalitaire verleiding. Daar moet je toch even over nadenken. Is dat wat Sjoerd bedoelde ?

Toen ik op 3 mei 2018 in de eerste raadsvergadering van het politieke seizoen plaatsnam op de aangewezen stoel, wist ik nog niet dat ik een paar dagen erna als rat versleten zou worden. Ik had bijna willen schrijven: ‘De vraag blijft: wie is hier nu de rat?’, maar dat heb ik snel ingeslikt. Ik ben dus volgens Sjoerd uw vertegenwoordigende rat. Het is maar dat u het weet.

Ben Beljaars