ABG-begroting met halfbakken cijfers door coalitie erdoorheen geloodst

Gemeentebelang: wij willen wel weten waar 25 miljoen aan besteed wordt

De ABG-organisatie is de werkorganisatie van ambtenaren die wij delen met Alphen-Chaam en Baarle-Nassau. De gemeenteraad moet de begroting van de ABG-organisatie vaststellen. Een belangrijk punt want dit gaat over veel geld voor de dienstverlening naar onze inwoners. Het vaststellen van de ABG-ontwerpbegroting ging niet zomaar. De raad was te laat op de hoogte gebracht door het college. Terwijl het gaat om maar liefst 25 miljoen die de ABG van onze gemeente nodig heeft! En we weten nog niet wat onze gemeente krijgt van het Rijk.

Gemeentebelang wilde, net als de andere oppositiepartijen, een integrale afweging maken. Dat had gekund door de besluitvorming uit te stellen. Wethouder Scheifes (GGR) gaf aan dat hij dat liever niet had. Waarom bleef onduidelijk maar inmiddels zijn we de vage antwoorden van collegeleden wel “gewend”. Fractievoorzitter Maud van der Meer: “Voor Gemeentebelang is reëel begroten erg belangrijk. En bij een organisatie waar elk jaar meer geld bij moet, dit keer ruim 4 miljoen erbij, moet je ook het gesprek voeren.” Het is dan ook schrikken dat wethouder Scheifes in de vergadering aangaf dat hij “klaar was met de discussie over overhead”. Oftewel, de wethouder weet ook niet waar al dat geld heen gaat.

Maud is wel kritisch over besteding ABG miljoenen

GGR had een bijzondere inbreng. Zij maakten zich zorgen over dezelfde punten als de oppositiepartijen maar stemden zonder morren in. Het coalitieakkoord blijkt heilig voor GGR dus we herinneren de partij nog maar eens aan hun ferme standpunt tijdens de verkiezingen. Daarin gaven ze stellig aan dat GGR van mening is en blijft dat de ABG geen enkele meerwaarde heeft, dat deze samenwerking niet deugt en dat zij de enige partij is die strijdt voor het beëindigen van deze ambtelijke samenwerking. Dat zij deze verkiezingsbelofte direct in de prullenbak hebben gekieperd is tot daar aan toe maar nu is GGR, met hun wethouder, blijkbaar niet meer in staat om nog kritisch naar 25 miljoen te kijken. Gemeentebelang doet dat wel en zal zeker ook de kritische vragen blijven stellen nu GGR dit niet meer aandurft.

Meer weten? Mail naar maud@gemeentbelang.org