Lokaal zorgaanbod staat op omvallen

Gemeentebelang: wethouder Doremalen moet ingrijpen!

In onze gemeente kunnen veel inwoners die geholpen moeten worden met ontwikkeling of zorg terecht bij goede en prachtige dagbestedingen zoals Hearts&Letters, Abel, Studio 10 en diverse zorgboerderijen als Jo-Anna Hoeve, Wilgenhart en Raakeind. Afgelopen week is dagbesteding Het Tussenstation noodgedwongen gestopt. Gemeentebelang is hier erg van geschrokken.

De inkoop van dagbesteding is overgegaan van de gemeente naar de regio. Het doel was goed maar bij de uitvoering gaat het enorm fout. Het blijkt dat de partijen die dit moesten gaan regelen zich in deze transitie behoorlijk hebben verslikt. Bij de overgang was nog niets geregeld, waren de contracten niet rond en wist niemand waar ze moesten zijn met als gevolg: geen nieuwe cliënten voor onze dagbestedingen en een enorme wachtlijst.

Door de slechte start zijn er maanden verstreken zonder dat dagbestedingen in onze gemeente nieuwe cliënten kregen of uitbetaald kregen. Hierdoor is Het Tussenstation failliet gegaan en andere staan op omvallen. Nog even en er is geen dagbesteding in onze gemeente meer voor inwoners met dementie of hersenletsel, geen ontwikkelingsgerichte dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wel in Tilburg maar zie jij het voor je dat al deze mensen een paar keer in de week uren in een busje moeten zitten voor dagbesteding?

Geen doorstroom, wachtlijsten en eisen aan de zorg die niet haalbaar zijn maken dat ons lokale aanbod dreigt te verdwijnen. Heeft wethouder Doremalen dit niet in de gaten gehad? Heeft ze zitten slapen? Het was de wethouder zelf die voor de verkiezingen een motie indiende om het lokaal zorgaanbod hoe dan ook te behouden. In een eerder reactie stelde zij dat lokaal opgevat moest worden als “regionaal”. Zo lust Gemeentebelang er nog wel een paar. Lokaal is dus in de gemeente Gilze en Rijen en niet de hele regio! Gemeentebelang roept de wethouder dan ook op om onmiddellijk de idiote eisen uit Tilburg te schrappen en te zorgen dat het ons zo gekoesterde lokale aanbod behouden blijft. En wel zo snel mogelijk, voordat de rest ook omvalt. Eén is al erg genoeg.