“Als je het zelf niet doet, kun je het ook niet van anderen vragen!”

Raadslid Pieter de Bruijn van Gemeentebelang staat bekend als een enthousiast pleitbezorger van duurzaamheid. En hij laat het niet bij woorden. Hij heeft zonnepanelen op zijn dak, rijdt elektrisch en recyclet zijn afval. We willen weten hoe hij dat doet. Dus maken we een afspraak voor een interview.

Pieter heeft voor de gelegenheid de Tesla van zijn broer geleend en parkeert de wagen tegenover mijn huis bij basisschool de Vijf eiken. Hij heeft bekijks. “Een Tesla!” roept een jongen uit groep 8. Het automerk spreekt blijkbaar evenveel tot de verbeelding als in onze jeugd merken als Porsche of Rolls Royce.

Pieters passie voor duurzaamheid kreeg drie jaar geleden een enorme impuls toen zijn broer besloot juist deze Tesla te gaan rijden. “Die auto gaf de doorslag. Alles kwam samen. Die auto liet zien dat het kon! We hoeven het milieu niet te vervuilen. We kunnen loskomen van al die fossiele energie. De hele maatschappij kan veranderen.”

Hij besloot toen de hoeveelheid afval in zijn huishouden te minimaliseren. En dat lukte hem al binnen drie jaar. “Ik koop anders in en recycle nu al het afval. Voordat die PMD-zak (PMD = Papier Metaal Drankkartons) kwam, ging ik regelmatig naar de milieustraat om bijvoorbeeld melkpakken af te leveren. Dat is nu wel iets makkelijker geworden. Straks kan er waarschijnlijk nog meer in die PMD-zak. Ik heb nu zo weinig restafval dat ik de grijze bak heb ingeleverd.”

De gedragsverandering is het moeilijkste. En je kunt dat makkelijker maken met slimme oplossingen, zoals de PMD-zak. Pieter had duidelijke doelen: goed voor mens en milieu, energiezuinig, veilig, goedkoop, eenvoudig en comfortabel. “Oude spaarlampen door LED-lampen vervangen is het eenvoudigste. Maar licht en apparaten milieuvriendelijk en duurzaam gebruiken is lastig. Ik heb daarom de verlichting voor het grootste deel geautomatiseerd. Lichten gaan automatisch aan en uit als het nodig is. En dan ook nog in de juiste kleur en met aangepaste helderheid. Dat is ook goed voor de beveiliging. Ik gebruik nu minder dan de helft van de energie die ik vroeger gebruikte. Het gas voor de centrale verwarming is overigens de grootste kostenpost.”

“Gilze en Rijen wordt steeds duurzamer. Het nieuwe zwembad wordt zeer energiezuinig gebouwd. Het gebouw is bijna een thermosfles. Je verliest nog maar een paar procent warmte. We gaan met de straatverlichting nu op LED-lampen over. Die geven goed licht, gaan langer mee en verbruiken minder energie. Bovendien is de verlichting op afstand regelbaar. Al met al is Gilze en Rijen op de goede weg. Het akkoord van Parijs gaat echter nog veel verder. Willen we die normen bereiken, dan is in onze gemeente nog veel te doen. Zo mag het aantal laadpunten voor elektrische auto’s wel wat worden uitgebreid. Andere gemeenten zijn daarmee al ver op ons vooruit. Goed is dat bij elk plan een duurzaamheidsparagraaf komt, maar we zullen echt meer in duurzaamheid moeten investeren.”

Pieter rijdt zelf in een Renault Zoë. Daarmee kun je na een laadbeurt iets meer dan honderd km rijden. “Je moet meer plannen, beslissen wanneer je de auto gebruikt en wanneer je gaat fietsen of lopen. En je moet je rijstijl aanpassen, anders raken je accu’s te snel leeg. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Zo’n Tesla heeft een actieradius van meer dan 300 km. Je hebt veel comfort en hij rijdt lekker. Nu nog luxe, maar straks bereikbaar voor meer mensen.”

Hij opent de kofferruimtes van de Tesla voor en achter: allemaal bergruimte. De accu’s zitten onder de vloer, net als de elektromotor. We rijden een stukje. Hij laat me de acceleratie voelen. Alsof je gelanceerd wordt. “Geen CO2-uitstoot, remkracht wordt teruggeleid naar de accu’s. Een automaat, uiterst comfortabel. En straks rijden dit soort auto’s ook nog helemaal zelf. Je laat je vervoeren. Binnen tien jaar vinden we dat heel gewoon.”

Ik geloof hem.

Joost Scheifes