De Brakken: oud maakt plaats voor nieuw!

Een groot aantal Rijenaren heeft herinneringen aan De Brakken, voorheen Pius-X-school. In veel gezinnen in Rijen zal het hetzelfde zijn gegaan als bij mij thuis. Mijn vader zat op school bij hoofdonderwijzer Van Rie, ikzelf bij Meneer Van Dorst en mijn kinderen weer bij Meester Johan. Drie generaties op dezelfde school en in hetzelfde schoolgebouw. Het zal in veel Rijense families niet anders zijn geweest.

Ik sprak met verschillende inwoners van Rijen, waaronder oud-leerlingen en docenten. Ze vinden het stuk voor stuk jammer dat het schoolgebouw gaat verdwijnen. Het schoolgebouw hoort immers, net zoals burgemeester Sweens, bij het plein. Toen ik doorvroeg, zeiden deze mensen dat ze nog niet zo goed wisten wat er met het gebouw zou moeten gebeuren. ‘Het verkeert in een oude staat.’ ‘Het is niet meer van deze tijd.’ ‘Wat zou je er nog van kunnen maken?’ Een van de inwoners haalde zijn schouders op, toen we het hadden over sloop en hij zei: ‘Het is de moderne tijd’.

Het schoolgebouw gaat plaatsmaken voor een nieuwe sportzaal met pleinwand. Dat wordt de afronding van een mooi project. Bij de moderne school komt een nieuwe sportzaal en ook een zogenaamde pleinwand. Dat is in overleg met de buurtbewoners gegaan. Complimenten daarvoor aan school en gemeente! Gemeentebelang had dan ook geen vragen aan het college over dit raadsvoorstel.

Met de hamerslag die volgde, luidde de burgemeester symbolisch de sloop in van dit beeldbepalende gebouw. Gemeentebelang is blij met de nieuwbouw, maar rekent erop dat de gemeente ervoor zal zorgen dat beeldbepalende gebouwen in onze gemeente zo veel mogelijk behouden blijven.

Francesco Beterams