Eikenprocessierups bestrijden blijft een lastig probleem

Gemeentebelang: weer last van jeuk?

Op de fiets of wandelend met korte broek aan heerlijk de natuur in. Er staat een windje en de (eiken)bomen langs de route bieden verkoeling. Maar dan slaat het “noodlot” toe, het begint te jeuken op je armen en benen… We gaan het hebben over de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder en vanaf april komen de rupsen uit de eitjes. Het zijn de brandharen van de rupsen die het probleem vormen. De brandharen worden door de wind meegenomen en kunnen op je huid terecht komen. Ze veroorzaken huiduitslag, jeuk of rode ogen. Niet krabben is het beste maar dat valt niet mee. Vooral niet voor kinderen.

Francesco Beterams bij een van de vogelnestkastjes

Daarom probeert de gemeente de opmars van de eikenprocessierups te stoppen maar dat is geen gemakkelijke klus. Vaak is het een combinatie van maatregelen voor de korte en lange termijn. Zoals de inzet van natuurlijke middelen door vogelnestkastjes op te hangen voor mezen die graag een rups lusten. Wist je dat er al bijna 500 kastjes zijn opgehangen? En om nog meer natuurlijke vijanden aan te trekken, heeft de gemeente bermen ingezaaid met bloemrijk zaadmengsel en zijn er inheemse struiken aangeplant. Ook wordt met een landelijk netwerk gemonitord hoe op de juiste wijze ingegrepen kan worden.

Maar op sommige plaatsen is de overlast te groot. Er zijn te veel rupsen die huishouden langs een fietspad richting een school of in een straat waardoor de volksgezondheid in gevaar komt. Hier moeten acute maatregelen getroffen worden zoals het weghalen van rupsen door een gespecialiseerd bedrijf of moet het spuiten met een biologisch middel soelaas bieden. Voor de gemeente is het elke keer een keuze maken wat te doen, aan alles zitten voor- en nadelen. De natuur haar werk laten doen of spuiten met een middel waar ook niet iedereen blij mee is.

Als inwoner kun je zelf helaas niet zoveel doen. Meld de locatie in ieder geval bij de gemeente. Wikkel geen plastic rondom bomen of erger, met plak erop. Het helpt niet en andere insecten en vogels worden juist het slachtoffer. Het plastic waait er af en komt weer in de natuur terecht. Laat bestrijding van de eikenprocessierups aan de gemeente over.

Gemeentebelang is dan ook blij met het stappenplan waarin ook gekeken wordt naar hoe we kunnen leren van andere gemeenten of van de adviezen van de GGD. Laten we elk jaar vroegtijdig kijken wat we kunnen en moeten doen om de overlast zo klein mogelijk te maken. Heb je zelf goede ideeën of iets gezien wat wij nog niet toepassen? Dan horen we dat graag via Facebook of info@gemeentebelang.org