Gemeentehuis Gilze en Rijen blijft onze plek in de gemeente

Gemeentebelang: kans voor herstel historie, vergroenen en verduurzamen

Vanaf 2016 is onze gemeente onderdeel van de ABG-organisatie. Dat houdt in dat alle producten en diensten voor de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen gezamenlijk worden uitgevoerd en geregeld door de ambtenaren die voor deze gemeenten werken. Elke gemeente heeft wel een eigen burgemeester, wethouders en gemeenteraad, het gemeentebestuur, die alleen voor de eigen gemeente werkt.

Maud van der Meer: het gemeentehuis behouden

Één ABG locatie

Al vrij snel werd duidelijk dat het werken op 3 locaties niet handig, efficiënt en werkbaar was. Daarnaast is het aanhouden van 3 werkplekken onnodig en te duur. Sindsdien is gekeken hoe het gezamenlijk werken beter ingericht zou kunnen worden en vooral ook waar dat dan zou moeten zijn. Voor Gemeentebelang waren een paar uitgangspunten heilig: het gemeentehuis moet behouden blijven, de bestuursplek en de gemeentebalie moet in Rijen zijn en de kosten moeten omlaag.

Terugbrengen in de originele staat

Gemeentebelang is gerustgesteld met de uitkomst van het onderzoek naar de beste plek voor de bestuurszetel en gemeentebalie van de gemeente Gilze en Rijen. Deze zullen beide in het “nieuwe” gedeelte van ons gemeentehuis blijven. Het oude gedeelte kan verbouwd worden tot appartementen liefst met zorg erin. Maar Gemeentebelang vindt ook dat gekeken moet worden of gemeentehuis teruggebracht kan worden in de originele staat. Want het gebouw, wat een gemeentelijk monument is, is behoorlijk verpest met alle aanpassingen in de afgelopen decennia.

Vergroenen van het Raadhuisplein

Uiteraard moeten er nog veel keuzes gemaakt gaan worden door de gemeenteraad. De grote parkeerplaats zal bijvoorbeeld niet meer nodig zijn dus dit is het moment om het Raadhuisplein te vergroenen met een fontein, gras, bomen en bloemen zoals het in het verleden ook geweest is. Een parkachtige omgeving is een aanwinst voor de omliggende buurt en bewoners van Vita. En een visitekaartje voor Rijen. Voor Gemeentebelang is het belangrijk dat we nu de kans grijpen om de inrichting van het gemeentehuis en het Raadhuisplein voor eens en altijd goed aan het pakken. Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten via Maud, maud@gemeentebelang.org.