In een week van schaatsen op het ijs naar kop koffie in de tuin

Gemeentebelang: bedenk alvast wat je voor het klimaat kan doen komend voorjaar

Is het de klimaatverandering dat we in een week een verschil meer van 25 graden meemaakten? Is dit een van de gevolgen van klimaatverandering of een extreem toeval? In ieder geval hebben velen genoten een week met ijspret en daarna van het vroege voorjaarszonnetje. Het was voor veel mensen in ieder geval een welkome afwisseling in deze pittige tijd met de strenge lockdown.

En nu we ineens zonder jas naar buiten kunnen, de krokussen de grond uit zien komen en de eerste knoppen zichtbaar worden gaan we ook weer aan de slag in de tuin. En de lente is nog niet eens begonnen maar misschien is het een goed idee om alvast eens na te denken, wat je in je tuin kunt doen om deze een beetje klimaatbestendiger te maken. Voor straks, als het van de zomer weer droog en heet wordt.

Wethouder Ariane Zwarts is ook enthousiast over de klimaatsubsidie.
foto: bedrijfsfotografie Brabant

Op initiatief van Gemeentebelang kent de gemeente sinds eind vorig jaar de subsidie klimaatbestendige maatregelen. En deze willen we graag nu nog een keer bij jou onder de aandacht brengen. Want als je van plan bent om iets te doen met bijvoorbeeld een regenton, een groen dak, een regenwatervijver of tegels eruit en planten erin, dan kun je daar een leuke subsidie van de gemeente voor krijgen. Een echte win-win situatie: jouw tuin en onze leefomgeving een stuk klimaatbestendiger en de gemeente betaalt eraan mee!

Maar Gemeentebelang vindt het vooral belangrijk dat we aandacht hebben voor het klimaat. Met kleine en grote stappen kunnen we invloed hebben op de mate van verdroging. De kleine stappen maak je zelf, met de grote is de gemeente zowel op lokaal als regionaal niveau bezig. Je hoort daar dit jaar nog veel meer van. Hopelijk kunnen we dan met elkaar op pad met bijvoorbeeld een klimaatsafari.

Gemeentebelang hoopt dan ook dat er flink gebruik gemaakt gaat worden van deze nieuwe subsidie. Sterker nog, de pot mag gauw leeg zijn want dat betekent dat onze inwoners er gebruik van maken om met elkaar ons steentje bij te dragen aan het verminderen van hittestress en een groenere leefomgeving. Op de website van de gemeente kun je alle informatie vinden over de voorwaarden en het aanvragen van de klimaatsubsidie. “Want waar je woont, moet het goed zijn”!

Heb je zelf nog goede aanvullingen voor de klimaatsubsidie of andere ideeën die te maken hebben met klimaat? Laat het ons weten via onze facebookpagina of mail naar info@gemeentebelang.org