Nieuwe plaats skatebaan nog niet bekend

Gemeentebelang: verplaatsing skatebaan De Kring aandachtig volgen

In oktober vorig jaar schreven we als Gemeentebelang over de ontwikkelingen op de locatie van voormalig basisschool De Kring in Rijen. De plannen voor de nieuwbouw zijn bekend en de herontwikkeling zal spoedig starten. In de raadsvergadering van november 2020 hebben we tijdens het vragenuurtje vragen gesteld over de toekomst van de skatebaan, die zal moeten wijken voor de woningbouw.

Gemeentebelang is trots op de voorzieningen die we hebben in onze 4 kernen, en wil deze behouden en waar mogelijk verbeteren. Dit geldt dus ook voor de skatebaan, een belangrijke voorziening voor onze jeugd.

Maud van der Meer in gesprek op de skatebaan

Het is Gemeentebelang door een jaar corona-tijd wel duidelijk geworden dat speelplekken belangrijk zijn voor jongeren. Niet alleen om ook buitenshuis bezig te kunnen zijn zonder per se lid te zijn van een sportclub, maar ook omdat beweging gewoon noodzakelijk is. Het gebruik van de skatebaan is de afgelopen periode dan ook gestegen, en dat is ook niet gek. In deze periode waarin jongeren weinig kunnen, is buiten sporten en spelen populair. Van de skatebaan kun je gebruik maken wanneer je wilt en op deze manier ontmoet je elkaar op een goede manier.

Bij Gemeentebelang denken we dat skaten niet alleen moet worden gezien als buiten speelvoorziening maar ook als een sportactiviteit. Wist je dat skaten, net als vele andere sporten, een olympische sport is bij de spelen van Tokyo? De deelnemers aan dit onderdeel zijn allemaal ooit zelf begonnen, in hun eigen buurt op een skateboard en een skatebaan.

In oktober hebben we veel reacties gehad op onze oproep voor nieuwe locaties voor de skatebaan. Ook zijn we in gesprek gegaan met de jonge gebruikers van de skatebaan. Er zijn onder de jongeren veel goede ideeën over wat een goede vorm en plek zou zijn voor de skatebaan. Ze willen geen hangplek ver achteraf maar juist een gezellige plaats waar iedereen hun kunsten kan zien.

Omdat het nieuwbouwproject vordert, is het nu echt tijd om vaart te maken met de nieuwe skatebaan. Dit moet volgens Gemeentebelang zorgvuldig gebeuren, en vooral samen met de jongeren en toekomstige buurtbewoners. Gemeentebelang maakte zich zorgen over het uitblijven van duidelijkheid over de nieuwe skatebaan en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college. Vooral de bekostiging lijkt een probleem omdat de verplaatsing niet is meegenomen als onderdeel  van het nieuwe project. Ook is er maar een klein bedrag gereserveerd, wat niet voldoende is voor een nieuwe skatebaan. Deze maand komt er meer duidelijkheid over het proces. Gemeentebelang blijft het dan ook met interesse volgen. “Want waar je woont, moet het goed zijn”! Wil je meedenken of heb je andere ideeën? Neem dan contact op via Facebook of mail naar info@gemeentebelang.org